Sedenje na žogi – rešitev za bolečine v križu ali mit?


Dolgo oziroma prekomerno sedenje med drugim predstavlja dejavnik tveganja za pojav bolečin v križu. Glede na trenutni življenjski slog večine ljudi, sedenje težko kar v celoti prečrtamo z dnevnega reda, zato se je v zadnjem času pojavil trend iskanja novih sedal, ki bi pojav bolečin v križu preprečile ali jih olajšale. Med tovrstnimi sedali se je večkrat v raznih promocijah pojavila tudi stabilizacijska ali fitnes žoga, saj naj bi ta skrbela za krepitev mišic trupa in tako preventivno delovala proti omenjenim bolečinam. Kljub temu pa izvedene raziskave kažejo, da to ni nujno res.


Kazalo vsebine


Močne mišice trupa in bolečine v križu

Glede na to, da je namen sedenja na nestabilni površini krepitev mišic trupa in na ta način preprečevanje bolečin v križu, se najprej poraja vprašanje o povezanosti med tema dvema dejavnikoma. Bayramoğlu idr. (2001) z rezultati svoje raziskave sicer kažejo, da šibke mišice trupa negativno vplivajo na bolečine v križu, Lee in sodelavci (1999) pa dodatno navajajo, da so za bolečine v križu kriva tudi nesorazmerja med močjo upogibalk in iztegovalk trupa, a je potrebno razčistiti, ali so za bolečine v križu res krive šibke mišice trupa, ali pa so te morda posledica bolečin v križu.

Bolečine v križu so namreč bolj zapletene kot le neustrezna maksimalna moč mišic ali porušeno razmerje med mišicami trupa. Verbunt s sodelavci (2005) v svoji raziskavi na primer nakazuje na možnost inhibicije (zaviranja delovanja) mišic trupa ob izpostavljenosti psihološkemu stresu, Cooper (2016) navaja pa, da so pri pacientih s kroničnimi bolečinami v križu pogosto šibke glutealne mišice. Šibke mišice trupa tako že predstavljajo dejavnik tveganja, a se je odpravljanja bolečin v križu potrebno lotiti bolj celostno, saj poleg že naštetih dejavnikov nanje lahko vpliva še precej drugih. So namreč kompleksen biopsihosocialni pojav.


Ali sedenje na stabilizacijski žogi pomaga?

Raziskave navajajo, da kljub široki uporabi fitnes žog v zadnjem času, o njihovih prednostih obstaja le malo dokazov. McGill in sodelavci so tako že leta 2006 v raziskavi oziroma poskusu dokazali, da sedenje na dinamični, nestabilni površini (v tem primeru stabilizacijska žoga) ne vpliva statistično značilno na obremenitve hrbtenice ali njeno stabilnost. Ker so v raziskavi merili tudi, kako udobno je sedenje, navajajo, da je sedenje na žogi kvečjemu le bolj neudobno kot sedenje na stolu. Gregory (2006) prav tako navaja, da sedenje na žogi poveča neudobje in dodaja, da poveča aktivacijo mišice erector spinae ter zmanjša nagib medenice.

Slika 1: Primer sedenja na stabilizacijski žogi

Glede na le nekatere predstavljene študije iz morja le-teh, torej lahko sklepamo, da sedenje na žogi morda ni najbolj primeren način za odpravljanje bolečin v križu. Elliot (2016) v svoji raziskavi pravi, da sedenje na žogi sicer pozitivno vpliva na izometrično moč upogibalk trupa, a ne vpliva nujno na izboljšanje bolečin v križu in da bi moralo odpravljanje bolečin temeljiti na drugih, dokazanih postopkih.


Celosten pristop k odpravljanju bolečin v križu

Glede na prej napisano, je pri odpravljanju bolečin v križu torej pomemben in nujen celosten pristop, ki naslavlja več dejavnikov tveganja. Pomembno je iskanje in odpravljanje vzrokov za bolečine, pa naj bo to prekomerno sedenje, mišična nesorazmerja ali pa neustrezno psihosocialno okolje. Kot ustrezni ukrepi za lajšanje bolečin se lahko izkažejo fizioterapevtska obravnava, izvajanje vaj za moč in prilagoditev vsakodnevnih aktivnosti, tem pa mora slediti odpravljanje omenjenih vzrokov.


Kako bi ocenili ta članek?


Vsebina je namenjena zgolj v informativne namene, ni nadomestilo za pregled pri zdravniku in nikakor ne služi kot uradni zdravstveni nasvet, zato se ob morebitnih težavah posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.


Avtor: Nejc Bončina, dipl. kin. 

Instagram: nejcboncina 
E-pošta: nejc.boncina@gmail.com
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/nejcboncina/


Literatura

  1. McGill, S. M., Kavcic, N. S. in Harvey, E. (2006). Sitting on a chair or an exercise ball: various perspectives to guide decision making. Clinical Biomechanics (Bristol, Avon), 21(4):353-360.
  2. Lee, J. H., Hoshino, Y., Nakamura, K., … in Ito, K. (1999). Trunk muscle weakness as a risk factor for low back pain. A 5-year prospective study. Spine, 24(1):54-57.
  3. Bayramoğlu, M., Akman, M. N., Kilinc, S., … in Ozker, R. (2001). Isokinetic measurement of trunk muscle strength in women with chronic low-back pain. American Journal of Physical Medicine & Rehabilitation, 80(9):650-655.
  4. Verbunt, J. A., Seelen, H. A., Vlaeyen, J. W., … in Knottnerus, J. A. (2005). Pain-related factors contributing to muscle inhibition in patients with chronic low back pain: an experimental investigation based on superimposed electrical stimulation. Clinical Journal of Pain, 21(3):232-240.
  5. Cooper, N.A., Scavo, K. M., Strickland, K. J., … in Sluka, K. A. (2016). Prevalence of gluteus medius weakness in people with chronic low back pain compared to healthy controls. European Spine Journal, 25(4):1258-1265.
  6. Elliot, T. L., Marshall, K.S., Lake, D.A., … in Davies, G.J. (2016).The Effect of Sitting on Stability Balls on Nonspecific Lower Back Pain, Disability, and Core Endurance: A Randomized Controlled Crossover Study. Spine, 41(18):1074-1080.
  7. Gregory, D. E., Dunk, N. M. in Callaghan, J. P. (2006). Stability ball versus office chair: comparison of muscle activation and lumbar spine posture during prolonged sitting. Human Factors, 48(1):142-153.

Viri slik


Posodobljeno 7.1.2021

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.