Sladkor – nujno zlo v hrani?

Dandanes so na trgovinskih policah na voljo različni živilski izdelki, ki na prvi pogled s svojo barvito embalažo in privlačnimi opisi delujejo kot, da so res namenjeni zdravemu načinu prehranjevanja in tudi možni izboljšavi zdravja, velikokrat pa se izkaže, da vsebujejo ogromne količine sladkorja. Ta se namreč nahaja tudi v izdelkih, za katere ne bi niti pomislili, da se ga v njih skriva toliko.

Čas je, da potrošniki prevzamemo odgovornost za svoje zdravje in raziščemo skrito plat sladkorja v hrani.


Kje vse se nahaja sladkor?

Sladkor je lahko v živilih naravno prisoten, na primer v sadju in mlečnih izdelkih, lahko pa je dodan v živilski proizvodnji z namenom izboljšanja organoleptičnih lastnosti, deluje pa tudi kot sredstvo za ohranjanje obstojnosti izdelka. Za začetek je z namenom, da ne bo prihajalo do zmede, potrebno ločiti izraza naravno prisotni sladkorji in prosti sladkorji, kamor poleg dodanih sladkorjev spadajo tudi med in sadni sokovi.

Raziskovalci z Inštituta za nutricionistiko so v začetku letošnjega leta objavili članek, v katerem so povzeli rezultate pregleda vsebnosti prostih sladkorjev v predpakiranih živilih na slovenskem tržišču. Ugotovili so, da lahko piškoti v povprečju vsebujejo 24 g prostih sladkorjev, kar je enako skoraj petim čajnim žličkam, kosmiči za zajtrk 13.7 gramov prostih sladkorjev, hrana za otroke pa 6.4 gramov prostih sladkorjev, kar je enako malo več kot eni čajni žlički.  To je le peščica izdelkov, ki se nahajajo na tržišču, zato je treba biti pri nakupu res pozoren, saj opozarjajo tudi, da se lahko prosti sladkor na deklaracijah živil predstavlja pod različnimi imeni, zato včasih niti ne razberemo, ali živilo vsebuje sladkor ali ne (Prehrana.si, 2018).


Sladkor in številke

Posledice prekomernega vnosa so verjetno že splošno znane in sicer lahko povečan vnos sladkorja vpliva na različne aspekte našega življenja, na primer na razvoj debelosti, sladkorne bolezni tipa 2 in težave z zobmi. Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije naj bi sladkor predstavljal do 10% celodnevnih energijskih potreb, po novejših priporočilih do 5%. Če se prehranjujemo v okviru 2000 kcal na dan, predstavlja 10% 50 gramov sladkorja, kar je 10 čajnih žličk, 5% po novejših priporočilih pa 5 čajnih žličk. Glede na podatke, ki jih navaja avtor Marí v reviji »Journal of Clinal Nutrition & Dietetics«, je stanje v Sloveniji zaskrbljujoče, saj naj bi sladkor v prehrani predstavljal 16-17% celodnevnega vnosa. Po podatkih Nacionalnega portala o hrani in prehrani pa slovenski mladostniki z uživanjem sladkih pijač zaužijejo kar 25 kilogramov sladkorja letno.

“Glede na hiter razvoj živilske industrije, moramo tudi potrošniki stopiti v korak s časom in prepoznati številke na embalaži izdelkov!”


Naučimo se brati deklaracije

Vsako pakirano živilo mora biti opremljeno s prehransko tabelo oziroma tabelo hranilne vrednosti. Ta nam pove, kakšne količine hranilnih snovi in koliko energije vsebuje izbran izdelek na 100 gramov ali na porcijo, ki je označena na embalaži. Na njej lahko preverimo, koliko ogljikovih hidratov vsebuje izdelek, poleg tega pa je obvezna tudi označba za količino sladkorja. Za orientacijo lahko vzamemo Prehranski semafor, ki je dosegljiv na spletni strani »Veš, kaj ješ?«, saj nam ta pove, ali izdelek vsebuje veliko sladkorja ali ne. Živila z malo sladkorja naj bi vsebovala do 5 gramov sladkorja na 100 gramov izdelka, živila z veliko sladkorja pa naj bi vsebovala več kot 12.5 gramov.

mj
Slika 1: Primer prehranske tabele
Brez naslova
Slika 2: Prehranski semafor

Tudi če branje deklaracij pomeni, da bomo v trgovini porabili 10 minut več za nakupovanje živil, menim, da se splača!


Vsebina je namenjena zgolj v informativne namene, ni nadomestilo za pregled pri zdravniku in nikakor ne služi kot uradni zdravstveni nasvet, zato se ob morebitnih težavah posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.


Avtorica:
Dominika Češek, dipl. dietet.
Instagram: dominika.cesek
E-pošta: cesek.dominika@gmail.com


Literatura

  1. Prehrana.si – Nacionalni portal o hrani in prehrani, 2018. Sladkor v predpakiranih živilih na slovenskem tržišču [spletni vir]. [Datum dostopa: 6.11.2018]. Dostopno na https://www.prehrana.si/novica/247-sladkor-v-predpakiranih-zivilih-na-slovenskem-trziscu
  2. World Health Organisation (WHO), 2015. WHO calls on countries to reduce sugars intake among adults and children [spletni vir]. [Datum dostopa: 13.11.2018]. Dostopno na https://www.who.int/mediacentre/news/releases/2015/sugar-guideline/en/
  3. Tur Mari J. A., 2017. Hidden Sugar in Food: A Risk for Health [spletni vir]. Journal of Clinical Nutrition & Dietetics, letn. 3, št. 1, str. 1-3. [Datum dostopa: 13.11.2018]. Dostopno na https://clinical-nutrition.imedpub.com/hidden-sugar-in-food-a-risk-for-health.pdf
  4. Prehrana. si – Nacionalni portal o hrani in prehrani, n.d. Ogljikovi hidrati in sladkorji [spletni vir]. [Datum dostopa: 13.11.2018]. Dostopno na https://www.prehrana.si/sestavine-zivil/ogljikovi-hidrati?highlight=WyJzbGFka29yIl0

Slike


Posodobljeno 7.1.2021

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.